Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Φυσικό Αέριο Και Έξυπνα Σπίτια

Το φυσικό αέριο έρχεται με σκοπό να λύσει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία λίγο - πολύ είναι γνωστά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Καθαρότερη μορφή ενέργειας, χαμηλότερο κόστος, μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Τα έξυπνα σπίτια είναι ο σύγχρονος τρόπος υλοποίησης των υπηρεσιών ενός σπιτιού ή κτιρίου, γενικότερα, και στοχεύουν στο να παράσχουν μέγιστη ασφάλεια, εξοικονόμηση ενέργειας και πλήρη έλεγχο. Υπάρχουν, άραγε, κοινά σημεία μεταξύ των δύο αυτών τεχνολογιών και ποια είναι αυτά;

Το φυσικό αέριο καλύπτει και τιs πλέον απρόβλεπτεs ανάγκες
Μέχρι τώρα είναι διαδεδομένο ότι το φυσικό αέριο καλύπτει τις ανάγκες σε θέρμανση κτιρίου, ζεστό νερό, μαγείρεμα. Πρόσφατα διατίθενται συσκευές κλιματισμού, οι οποίες λειτουργούν με φυσικό αέριο. Προορίζονται για λύσεις κλιματισμού μεσαίας κλίμακας, όπως είναι, π.χ. κτίρια γραφείων, και καλύπτουν τις ανάγκες σε ψύξη και θέρμανση, παρέχοντας -ταυτόχρονα- και ζεστό νερό. Γίνεται εμφανές, λοιπόν, ότι -πλέον- το φυσικό αέριο διεισδύει και σ' εκείνες τις ανάγκες ενός κτιρίου, τις οποίες μέχρι τώρα δεν φανταζόμαστε ότι μπορεί να συνδέονται μαζί του.

H ανάγκη της διαχείρισης

Όσο περισσότερες γίνονται οι δυνατότητες του φυσικού αερίου τόσο μεγαλύτερη καθίσταται η ανάγκη διαχείρισής τους για μεγιστοποίηση του οφέλους. Εάν, π.χ. για το
ζεστό νερό υπάρχει και άλλη πηγή, φθηνότερη, π.x. ηλιακή ενέργεια, τότε γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να μεγιστοποιηθεί η χρήση εκείνης της πηγής και, όταν δεν επαρκεί, να καταφεύγει ο χρήστης στο φυσικό αέριο, ώστε να επιτυγχάνεται το μικρότερο δυνατό κόστος. Μια τέτοια διαχείριση δεν μπορεί παρά να είναι αυτόματη. Επομένως, μια λύση έξυπνου κτιρίου, δηλαδή του πλέον σύγχρονου αυτοματισμού, γίνεται, πλέον, άκρως επιθυμητή για το σκοπό αυτό.

Η διείσδυση μιαs νέας τεχνολογίας

Όταν εισάγει κάποιος μια νέα τεχνολογία, όπως το φυσικό αέριο, συναντάει πάντοτε κάποιες δυσκολίες, κυρίως την αρχική επένδυση και το φόβο του αγνώστου. Εδώ, λοιπόν, είναι σημαντικό να θωρακιστεί η πρόταση, συνδυάζοντας την με μια λύση, η οποία θα δώσει μια ικανοποιητική απάντηση σ' αυτά τα εμπόδια. Μια τέτοια λύση είναι το έξυπνο σπίτι ή έξυπνο κτίριο, όπως θα δούμε παρακάτω.

Η αρχική επένδυση

Ως προς το θέμα της αρχικής επένδυσης, δεν μπορεί μεν να μειωθεί το κόστος της, μπορεί, όμως, να συνδυαστεί με μια λύση έξυπνου σπιτιού, η οποία θα μεγιστοποιήσει την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό θα καταστήσει πού πιο ελκυστική την πρόταση, η οποία θα γίνει αποδεκτή σε πού περισσότερα κτίρια. Η εξοικονόμηση ενέργειας σ' ένα έξυπνο σπίτι φτάνει το 35%, εάν υιοθετηθούν όλες οι συστάσεις του Energy Star, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Εάν υιοθετηθεί και το φυσικό αέριο, τότε η εξοικονόμηση κόστους για το κτίριο αναμένεται να υπερβεί το 50%. Μιλάμε, επομένως, για ποσοστά εξοικονόμησης, τα οποία κανείς δεν μπορεί ν' αγνοήσει. Εδώ δεν πρέπει να διαφύγει το γεγονός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης τέτοιων λύσεων, τα οποία ευνοούν μια λύση που εξασφαλίζει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
Google